Vyberte stránku

?

Již podruhé pořádá spolek ZaPět společně s Českou křesťanskou akademií Praha 5 občanskou debatu z řady Praha 5 – věc veřejná věnovanou aktuálním probnlémům naší městské části. Tentokrát budeme diskutovat o jedinečné a přitom zapomenuté památce gabrielského kláštera v Holečkově ulici. Historický komplex klauzury jeptišek a kostela tvoří vzácnou jednotu vnitřní výzdoby a architektury a představuje stavbu beuronského stylu unikátní u nás i Evropě. Česká pošta, která zapsanou kulturní památku vlastní, již tři roky chystá její prodej do rukou soukromého investora, což by mohlo klášter zlikvidovat a kostel Zvěstování Panny Marie uzavřít pro farní komunitu. Pevně věříme, že diskusí aspoň přispějeme k rozumnému využití a záchraně sv. Gabriela.

Začátkem září vyhověly Kulturní komise Prahy 5 a Rada MČ Prahy 5 naší prosbě a přijaly usnesení vedoucí k jednání o koupi či převodu klášterního komplexu do vlastnictví Magistrátu hl. m. Prahy nebo Ministerstva kultury ČR. V úterý 17. 9. potvrdí tyto závěry snad také zastupitelstvo Prahy 5. Podle posledních zpráv se již 19. září koná aukce, ve které bude Česká pošta nabízet klášter za 350 mil. Kč. Pevně věříme, že tato akciová společnost vlastněná státem zareaguje na výzvu z Prahy 5 a klášter neprodá. Zástupce České pošty bohužel účast na debatě nepřislíbil. 

 

Debata Jak dál s klášterem sv. Gabriela se uskuteční ve středu 18. 9. 2019 v 18.00 na smíchovské faře (náměstí 14. října 17, Praha 5).

 Panelisté:

– Daniel Mazur (starosta Prahy 5)

– Petr Zeman (Komise Rady hl. m. Prahy pro koordinaci neinvestičních aktivit ve veřejných prostranstvích na území Pražské památkové rezervace)

– Monica Bubna-Litic (Spolek přátel beuronského umění a Nadační fond Malakim)

– Marie Kolářová (Arcibiskupství pražské)

– Helena Čižinská (kunsthistorička, odbornice na beuronské umění)

– Jan Bárta (Klub za starou Prahu)

– Eliška Kokinová (Oddělení státní správy památkové péče, MHMP)

– zástupce České pošty a. s.???

 

Závěrečné slovo:

– Jerzy Gapski (Farnost sv. Václava, Smíchov)

Moderuje:

– Josef Cuhra, Česká křesťanská akademie Praha 5

Po vystoupení panelistů proběhne moderovaná diskuse. Nesestříhaný videozáznam stejně jako jednotlivé prezentace v PDF budou zveřejněny na těchto stránkách. Účastníky upozorňujeme, že kapacita sálu je omezená!

 

Důležité odkazy: