Vyberte stránku

1. Proč radíme, koho volit?

ZaPět vzniklo v roce 2013 jako otevřená skupina občanských sdružení Prahy 5. Na počátku stála snaha vzájemně si pomoci proti aroganci města a slib, že značka ZaPět nikdy nebude kandidovat ve volbách. Většina z nás bojovala proti developerské zástavbě a prohrála. Spolky zanikly, smutní lidé se odstěhovali. Část ale negativní energii přetavila v pozitivní práci pro komunitu – masopusty, zažít město jinak, úklidy přírody, rodinné bazárky, rodičovské akce nebo koncerty. Roku 2018 se aktivní jádro ZaPět rozhodlo založit spolek, který se měl věnovat celé Praze 5 a systematicky tvořit občanskou společnost zdola. Tak jsme nespočetněkrát čekali na své tři minuty na zastupitelstvech, trpěli na výborech a komisích, organizovali petice, debaty a psali otevřené dopisy. Připravovali jsme materiály do médií, poskytovali rozhovory a účastnili se veřejných debat. Díky dalším pražským spolkům a iniciativám jsme na to nebyli úplně sami. I když radnice Prahy 5 má již od doby starosty Milana Jančíka (ODS) mnohem větší slabost pro developery než pro vlastní občany, nikdy jsme nebyli fundamentalisté, co brojí proti každé zástavbě. Chceme vždy primárně dialog o účelu, kontextu a dopadech developerských projektů. I když většinou chodíme pěšky, jezdíme MHD nebo na kole, vlastníme také auta a uvědomujeme si jejich místo v dopravním mixu. Za svou činnost jsme nikdy nedostávali peníze. Nikdy jsme nepracovali, abychom získali politické funkce. Jde nám o zdravé, ekologické, sociálně citlivé a demokratické město. Bohužel radnice Prahy 5 nás vždy brala jako nepřátele. Informace musíme dolovat pomocí zákona 106 a dosud slýcháme nadávky o aktivistech.
Pro vše výše uvedené si myslíme, že známe (ne)fungování naší městské části a můžeme vysvětlit, koho volit, koho nevolit a zdůvodnit proč.

2. Proč byste neměli volit podle parlamentního klíče?

Základní problém samosprávy městských částí v Praze je prostý – v komunálních volbách jsme zvyklí volit jako v těch parlamentních. Je to částečně dáno tím, že málokdo zvládá sledovat, co se děje na radnici. Tohle přítmí se místním politikům samozřejmě velmi hodí a občany odrazují malou “přívětivostí” zastupitelstev nebo komisí a špatnou dostupností důležitých informací. Strany jsou tak navoleny na radnici podle poslaneckých nebo senátních preferencí, ale dále se již řídí klientelismem stojícím na někdy leta budovaných osobních vazbách. Také proto na Praze 5 již mnoho roků vládne stejná kamarila vedená stejnými muži, kteří se ve vlastním zájmu vždy domluví: Herold (ODS), Homola (ODS, DJK, VV, STAN), Lachnit (ČSSD, ANO), kteří pouze podle situace mění strany a funkce. Nenávist mezi Babišem a Fialou je trápit nemusí, zde tvoří ANO, ODS, TOP i STAN kamarádskou koalici. Naše první rada proto zní: Volit má smysl ty subjekty, které se do kamarádčoftu nenamočily, nebo mají v plánu ho nabourat.

Také je potřeba počítat se specifiky voleb do komunálu. Pokud budete křížkovat, všechny vaše zbylé hlasy zahodíte do koše a šance, že vaši oblíbenci přeskočí dopředu je velmu malá. Ve volbách na Praze 5 i na magistrátu tak dává největší smysl zakřížkovat celou kandidátku!

3. Koho volit doporučujeme?

I tady to bude jednoduché. Před pár měsíci pozastavili dva naši kamarádi Jolana Dočekalová ze spolku Přátelé Malvazinek a Milan Kostohryz ze Spolku Jinonice členství v ZaPět, aby s aktivními občany z dalších spolků jako Hájovna, Sousedský spolek Homolka-Motol, Sousedé z Hřebenek, Košíře bez školy, Spolek Cibulka i sousedských part vytvořili unikátní občanskou kandidátku Praha 5 Sobě. Nakonec se jim podařilo nasbírat podpisy a nyní kandidují jako číslo 4. S mnoha spolky jsme jako ZaPět již spolupracovali a známe je zblízka. Jsou to nejen místní patrioti orientující se v lokálních problémech, ale zároveň odborníci – architekti, ekonomové, právníci, sociální pracovníci i umělci. Vysoké kompetence dokládá fakt, že jejich materiály a podrobný program ostatní strany nepokrytě kopírují. Z těchto důvodů a podle našeho nejlepšího svědomí a vědomí je naše druhá rada jednoduchá: Jako nejlepší volbu doporučujeme číslo 4 – Prahu 5 Sobě.

Možná jste ale tradiční volička a volič a chcete mít jistotu někoho, kdo už má v politice Prahy 5 za sebou slušnou práci. Možná namítnete, že postavit kandidátku na sbírání podpisů může být omezující a vylučuje koalici s tradičními stranami, které prostě na sběr nepřistoupí. Vaši klasickou  cestu chápeme a máme třetí radu: Jako alternativu k Praze 5 sobě volte volte číslo 5 – koalici KDU-Zelení. Toto nezvyklé spojení má v případě Prahy 5 jen dobré důvody. Lídrem kandidátky je skaut a obránce přírody Josef Cuhra (KDU), který zná Prahu 5 jako svou dlaň a odvedl za poslední roky v opozici neskutečný kus práce v ekologických, kulturních i stavebních kauzách. Díky němu se pětková KDU tolik lišé od magistrátní. Dvojkou kandidátky je předsedkyně Zelených a obhájkyně ekologie Hana Heringová, které se podařilo stranu mimo zastupitelstvo očistit i omladit. Na Praze 5 i na magistrátu její členové neúnavně upozorňují na ekologické i stavební problémy a jejich Mapa horkých míst je stále nenahraditelným zdrojem informací, které ukazují koalici ODS-TOP-STAN-ANO v pravém světle. Koalice KDU-Zelení se na rozdíl od koaličních stran na radnici nemohou prezentovat v grandiózní kampani, jejich zásluhy jsou však o to větší.

Někteří možná namítnou, že jsou i další alternativy, které by vyhovovaly našim radám – SEN 21, částečně i Piráti. Jenže my naše doporučení opíráme primárně a z dobrých důvodů o dlouhodobé osobní zkušenosti a spolupráce na konkrétních kauzách a tam můžeme podle nejlepšího vědomí a svědomí podpořit Prahu 5 Sobě a KDU-SZ.

4. Koho rozhodně nevolit a proč?

Stálice radničního nebe Prahy 5 – Herold (ODS), Homola (ODS, DJK, VV, STAN) a Lachnit (ČSSD, ANO) (Facebook)

V minulosti jsme pořádali velké debaty s kandidáty na starostu. Podle klíčových hlasování jsme hodnotili jednotlivé strany. V senátorských volbách jsme na sociálních sítích upozorňovali na byznysové vazby kandidátů. Letos nám radnice Prahy 5 identifikaci nevhodných kandidátek velmi ulehčila. Současná koalice nasekala tolik kauz, skandálů a trapasů, tak zoufale lže, mlží a nekomunikuje, že naše čtvrtá rada zní prostě: Nevolte nikoho ze současné koalice ODS, TOP09, STAN a ANO. Jistě poznáváte, že jsou to právě tyto strany, které jsou před volbami nejvíce vidět a odevšad vás bombardují svými zlepšováky a “zásluhami”. Proč tedy nemáte volit zrovna je? Na rozdíl od záplavy výkřiků na sociálních sítích a líbivých materiálů ve vašich schránkách vám ve zbytku článku narovinu nabídneme jednoduché popisy: a) místních politiků a jejich partiček, b) zdejších kauz, ve kterých se často společně namočili.

a) Partičky a kamarádíčci

SPOLEČNĚ, ne SPOLU = ODS + TOP09

Hvězdný moment Zdeňka Zajíčka, manžela paní starostky (Facebook Praha 5 Unofficial)

Když se nyní před volbami v Praze mluví o magistrátním SPOLU (ODS-TOP09-ODS), nezmiňují se bohužel jejich kandidáti stíhaní v kauze Dozimetr, jako spíše komické až otřesné výroky Bohuslava Svobody o neškodnosti emisí z aut, nedostatečnosti mladých generací nebo podivných darech, které kdysi za pražwksou ODS dostal, či sovětských ideálech, o kterých za normalizace rozumoval. Celková “kondice” kandidáta na primátora Svobody je také důvodem, proč jej SPOLU příliš nepouští do médií a debat. Bohužel se moc nevysvětluje, že aktivní lékař, zastupitel a poslanec v jedné osobě je na magistrátní kandidátku nasazen, aby kryl letité šíbry ODS – Alexandru Udženiju, Tomáše Portlíka (oba na billboardech k nepoznání vyretušovaní), ale hlavně dlouholetého člena ODS Praha 5 Zdeňka Zajíčka, který, jak se zdá, bude v případě vítězství SPOLU reálným vůdcem hlavního města. O Zajíčkovi a jeho nekonečném seznamu funkcí by se dalo psát dlouho. Nás však zajímá jeho manželka – matka tří kluků, zakladatelka gymnázia, pedagožka, celoživotní podporovatelka sportu, vzdělání a veřejného života a v mnohoobročnické tradici ODS také starostka Prahy 5 a poslankyně v jedné osobě Renáta Zajíčková.

„Při kampani se především potkávám s lidmi, ale nezdráhám se ani přidat ruku k dílu,“ říká Renáta Zajíčková (Facebook Renáty Zajíčkové)

Na Praze 5 kandiduje za SPOLEČNĚ. To se sice zarytě tváří přesně jako SPOLU, ale SPOLU to není! Tenhle tríček na voliče totiž zatajuje, že pětková KDU nechce mít se starostkou nic společného. O samotné paní Zajíčkové jsme psali dlouze jinde, takže jen ve zkratce. Již během starostenské volby paní Zajíčková lhala, že reálně bydlí na Praze 5. Trvalé bydliště z řeporyjské rodinné vily do motolského paneláku změnila až před komunálními volbami 9. června 2018. Řeporyjští sousedé vytrvale potvrzují, že v jejich obci bydlí a nám tedy lže. Ostatně mlžení a lež se staly si starostka osvojila nečekaně záhy, když na povrch vyplula kauza jejího soukromého gymnázia, které blokuje tolik potřebné kapacity v bývalé ZŠ Plzeňská, nebo aféra motolského koupaliště – viz kauzy níže. Krátce po zvolení uspořádala Renáta Zajíčková “setkání s občany”, které po letech slibovalo otevření radnice lidem. Jenže se konalo v soukromém prostoru a občanům, často se hlásícím i půl hodiny, bylo sděleno, že témata, o kterých se bude mluvit, vybírají radní.

Druhé setkání o pár měsíců později již bylo zcela v režii radnice a ke slovu se tak nedostal ani zástup sousedů z Malvazinek, kteří dvě hodiny mávali transparenty a chtěli promluvit ke kauze necitlivé přestavby SANOPZ. Občané tak brzy pochopili, že podobné akce existují jen pro hezké propagační fotky a zájem o ně opadal. Ostatně vnitřní hlasy z radnice praví, že paní starostku je sehnat na radnici velmi problematické, stala se totiž roku 2021 poslankyní a dopoledne bývá ve sněmovně. Zároveň však prezentuje souběh funkcí starostky a poslankyně jako výhodu. Na prosbu novinářky, aby se vyjádřila k projektu Smíchov City dokonce bez problémů odpovídá, že z důvodu poslancování nemá čas a novinářka se má obrátit na developera Sekyra Group! Tomu se ZaPět nediví, Renata Zajíčková má totiž s nadšenou účastí na komerčních prezentacích Sekyra Group svou zkušenost. Nová starostka tak brzy naskočila do podpory developerů, tradičně propagované jejími předchůdci, strašidelným Milanem Jančíkem (ODS) počínaje. Samospráva tu přeci nemá překážet byznysu, jak jsme dříve mnohokrát od ODS slyšeli na zastupitelstvech. To je asi ta Pětka, kterou radnice rozvíjí SPOLEČNĚ s námi! Tedy, spíše s nimi.

2. setkání se starostkou – podle radnice (noviny Pětka) a v realitě (soukromý archiv)

Na radnici si starostka přivedla PR odborníka Stanislava Brunclíka, který po vyhazovu z České televize prezidentoval České komoře loterijního průmyslu a působil jako PR poradce Tomia Okamury. V roce 2019 tento pán dokonce natočil dokument Pryč z EU, z který by se žádný politik SPD nestyděl. Čím uzavřenější byla radnice a arogantnější starostka, tím masivnější byla právě mediální a internetová kampaň. Zatímco dřívější starostové zůstávali v pozadí, naše Renáta Zajíčková se fotí snad každý den. Ve slabé chvilce dokonce předstírá, že jezdí městskou částí na kole. Kritické hlasy sama, nebo spíše správce jejího profilu, rád blokuje a tak brzy nikdo ze spolků nemá právo její výstupy komentovat. Inu demokracie! Před volbami do parlamentu sice halasně burcuje proti diktátoru Babišovi, na Praze 5 však vesele koaluje s miliárdářovým ANO. V reklamní tsunami pak vznikají komické situace – na obálce radničních novin (čtěte: reklamního letáku) se v září 2021 objeví fotka třídy prvňáčků. Při bližším pohledu jde však o scénu starou pět let. V zadní řadě nacházíme v náručí rodičů miminko, které šlo právě v době zveřejnění novin do první třídy. Realita naši pedagožku nezastaví.

renatarenatarenata

Starostka Zajíčková je virtuálně všude. Jen reálně na radnici už ne moc často (Facebook Renáty Zajíčkové)

Radní Lukáš Herold (ODS) „maká“ na výboru radnice. (soukromý archiv)

Všudypřítomná kampaň starostky-poslankyně ale také skrývá staré struktury. V ODS je to Lukáš Herold, který si laškovně dává přízvisko “věčný”. Jedná se o přímého dědice politiky nechvalně proslulého Milana Jančíka (ODS), kterému dělal radního. Ve vystupování i dikci pak nezapře českého politického titána Václava Klause seniora, kterému zase dělal tiskového mluvčí. Heroldovy antiekologické a misogynní výstupy na zastupitelstvech se již staly smutným folklórem. V roce 2019 se nevybíravě opřel do Hany Heringové ze Zelených za její obyčejný dotaz k opatřením ke klimatické krizi. Na jeho výstup tak zděšeně reagovali občané, kteří vystupovali k jiným tématům a se Zelenými nemají nic společného. O dva roky později zahájil výjimečné zastupitelstvo vynucené občany k projednání kauzy školy starostky Zajíčkové třeskutě vtipným bonmotem o mezinárodním dni bez kalhotek, aby následně zamítl žádost Josefa Cuhry (KDU) o delší prostor pro příspěvky občanů. Vedle vytříbeného humoru však samozřejmě pravicově maká – kupříkladu výbory a komise opakovaně tráví hraním na mobilu. Pamatujeme si ale, že se také dokáže probrat, jako když zástupcům ZaPět vystupujícím k developerskému projektu Smíchov City vysvětlil, že zde žádné městské byty plánovány nejsou, neb takové věci dělají jen “soudruzi na magistrátu”. Je zajímavé že obecními byty o kousek dál se dnes chlubí paní starostka (ODS) i pan Tomáš Homola (STAN). Že by to byli podle pena Herolda také soudruzi?!

Najdětě pět rozdílů.

Pokud čekáte, že budeme psát také o TOP09, tak nebudeme. Od doby, kdy je opustil jejich lídr, ex-starosta a další muž pětkové koaliční kamarily Pavel Richter, nejsou vidět. Také ve volební koalici SPOLEČNĚ hraje TOP druhé housle a radní Kavalírek nestíhá svou fotografickou produkcí konkurovat starostce. Dokonce se šeptá, že ji místní ODS po volbách spolkne. No, asi SPOLEČNĚ uvidíme.

STAN

Po Lukáši Heroldovi je stálicí naší radnice pan Tomáš Homola, přeborník v turistice mezi stranami. Nejprve byl magistrátním zastupitelem za ODS, poté přestupuje do týmu Jana Kasla a jeho různých a veskrze neúspěšných hnutí. Ve volbách 2010 reprezentuje již v dresu Věcí Veřejných, “slavného” projektu Víta Bárty. Jeho zastupitelský kolega a ministr vnitra Radek John jej dokonce vynáší do pozice ředitele Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra. Tam se, stejně jako v novém subjektu, dlouho neohřál. Po zhroucení koalice a přeběhlické olympiádě na Praze 5 v roce 2013 skončil pan Homola v zastupitelském klubu Uzdravme naši politiku, což byl projekt pražského kmotra Karla Hoška, známého klanu Kočků, který po Milanu Jančíkovi přinesl nejhlubší dno pětkové samosprávní kultury. Do voleb 2014 Tomáš Homola opět přichází k Demokratům Jana Kasla, kam přivedl i dosud jen členku “jeho” Výboru pro územní rozvoj arch. Zuzanu Hamanovou. Následující volby přinášejí zatím poslední turistický výkon, když své bohaté zkušenosti přinesl do STAN. Opět s paní Hamanovou. Že se skoro nic z výše uvedeného nedočtete v profilu pana Homoly na webu STAN? Není divu. Za své působení proslul mezi spolky Tomáš Homola jako zručný manipulátor a velký přítel developerů – dále se dočtete výběrově o kauze MŠ Waltrovka a o jeho (a paní Hamanové) trvající podpoře zástavby přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí. V paměti nás straší také prvotní souhlas se zástavbou hory Vidoule nebo oblíbené polopravdy a lži o Smíchov City od developera Sekyra Group.

Minulé volby se David Dušek objímal s Petrem Hlubučkem. Tyto volby už Hlubuček tráví ve věznici. (Facebook STAN Praha 5)

Uskupení STAN se prezentuje jako progresivní a proevropské, ale opakovaně se chová jako nesourodý slepenec – viz rasistický starosta Poděbrad nebo homofobní senátor Zdeněk Hraba, který si notuje s Jiřím Čunkem. Zdálo se, že smrtelnou ránu STAN v Praze uštědřila kauza Dozimetr, po které následovala rozsáhlá čistka na magistrátní kandidátce. Nyní před volbami se však ti, co se s obviněným radním Hlubučkem nedávno objímali, dělají jakoby nic a dále se tváří jako mravní strana vzešlá zespoda. Zastavme se u jedničky STAN Praha 5 a radního přes sport Davida Duška. Toho sice čistka na hlavním městě smetla o několik příček dolů (proč?), na naší městské části se však prezentuje jako zachránce ledního hokeje pro děti a mladistvé: Protože hrozí konec stadionu Nikolajka, vyjednal nové sportoviště jinde a vesele se fotil s malými hokejisty.

Billboard STAN u sportoviště Erpet: Praha, kde děti nepřijdou o sport. (archiv ZaPět)

Jedná se o pozoruhodnou změnu smýšlení, když ještě nedávno nejen pan Dušek, ale hned několik členů STAN Praha 5 přišlo na veřejnou debatu (dostupnou na videozáznamu) podpořit obytný projekt Šemíkův Břeh developera Sebre, který plánuje zastavět mnohem větší sportoviště než je Nikolajka a to Stadion SK Smíchov a Erpet centrum ve Strakonické. Všichni místní občané i zástupci spolku Za lepší Smíchov, kteří na debatu dorazili, byli přitom rezolutně proti stavbě. Velké přátelství STAN s developerem nám není jasné, přece kdyby se nyní město během jednání na magistrátu postavilo proti změně územního plánu, k likvidaci sportovišť by vůbec nemuselo dojít!

Před volbami řeší STAN vlastní čtyřletou pasivitu a korupční aféry (stejně jako SPOLEČNĚ) masivní reklamní kampaní, které má své absurdní momenty: Po městské části se jeho kandidáti prohání anglickým doubledeckerem, který je zapůjčený od architektky projektu, který má zastavit park u Nikolajky, viz dále. Kousek od Erpetu na Strakonické pak stojí obrovský billboard, kde je pan Dušek vyfocen s nápisem: Praha, kde děti nepřijdou o sport. Inu, člověk asi dělá, nač má sílu.

ANO

Už jsme zmínili, že přes heroické výkřiky proti Babišovi funguje koalice na Praze 5 díky ANO. Také tato strana má svého velkého muže, ač sem přicestoval z ČSSD. Jeho jméno je Petr Lachnit, a (náhodou) se jedná o spolužáka Zdeňka Zajíčka, manžela paní starostky. Tento radní přes sociální věci, má prostou, ale efektivní strategii – důchodce! Když si prolistujete radniční noviny, nebo proklikáte facebookové skupiny za které vystupuje, zjistíte, že radní pro důchodce žije a hlavně se s nimi fotí. Až budou historici sestavovat dějiny Prahy 5, budou znát přesné vzezření radního Lachnita týden po týdnu právě díky starým lidem. Jsme přesvědčeni, že naši senioři si zaslouží plnou pozornost a že mnoho z nich to nemá v dnešní složité situaci lehké. Také jsme proti jakékoliv formě ageismu. Ale mediální praktiky pana Lachnita se nám jeví za hranou. Pochybujeme, že mnozí starší lidé z jeho fotek, natož jejich rodinní příslušníci ví, že slouží v permanentní politické kampani. Jinak podle neřešení sociálních problémů třeba na Andělu se zdá, že pan radní nic zvláštního nedělá.

Petr Lachnit (ANO) – život ve fotografiích (F acebook Petra Lachnita)

Klíčovou roli však sehrál Petr Lachnit (tehdy ještě za ČSSD) v kauze ZŠ Plzeňská, kterou nechal z pozice radního pro školství v roce 2012 zrušit. Veřejnosti, progresivnímu vedení školy i demografickým ukazatelům navzdory. Ihned po uzavření získala pronájem městské školní budovy jistá Renáta Zajíčková, tehdy majitelka soukromého gymnázia a manželka předsedy ODS na Praze 5 Zdeňka Zajíčka, spolužáka. Smlouva o pronájmu, kterou Lachnit se Zajíčkovou uzavřel, je pro město velmi nevýhodná. Z pozice městské části je de facto nevypověditelná a uzavřena na neuvěřitelných 20 let (10 let + 10 let opce). Ve školském systému Prahy 5 ZŠ Plzeňská v současné době akutně chybí a Praha 5 místo ní musí vystavět za půl miliardy školu novou (pouze první stupeň). Základky v okolí jsou totiž na hraně svých kapacit. Sice by bylo o dost jednodušší a levnější využít budovu bývalé ZŠ Plzeňská, ale to by starostka Zajíčková musela vyjednávat o ukončení smlouvy sama se sebou. Protože je ale stále více podnikatelkou ve školství než starostkou, její soukromé gymnázium v budově zůstává. Nic neetického na tom nespatřují ani její koaliční partneři. Ostatně jedním z nich je právě Petr Lachnit, lídr hnutí ANO, který jí městskou školu před deseti lety pronajal.

ANO Praha 5 je zkrátka stranou doslova jediného muže a jako takové nepotřeuje ani webové stránky. Má sice v radě na starosti životní prostředí a veřejný prostor, ale oba pánové, kteří se na funkci radního vystřídali byli především marní – stavby se neskutečně táhnou, procento realizovaných projektů participativního rozpočtu – se kterým kdysi přišlo právě ZaPět – je zoufalé. Martin Slabý (dříve ANO, nyní Praha bez chaosu) tak proslul pouze svým cinknutým jahodovým byznysem, když “české” ovoce dovážel z Polska. Lubomír Brož (ANO), který resort převzal, nemá ani ty jahody.

b) Kauzy a průšvihy

Memorandem nezarmoutíš

Pasivita politiků se vždy nejlépe ukáže před volbama. Na Praze 5 se navíc ani nejedná o realizace slibů, ale o sliby samotné a to ve formě memorand. Takové memorandum není závazné, nemusí mít nijak promyšlenou realizaci, ale voliče navnadí. Máme tu tak Memorandum o spolupráci při realizaci sportovního skateboardingového areálu Hlubočepy, Memorandum o společném postupu při řešení situace spojené s nedostatkem ledových ploch vzniklé v souvislosti s ukončením zimního provozu ZS Nikolajka (již zmíněno v souvislosti s panem Duškem) a Memorandum o porozumění a spolupráci s Letištěm Praha. Takže díky. Asi. Snad.

Volby, chléb a hry

Dalším účinným lákadlem pro voliče jsou akce placené radnicí, tedy námi všemi, které jsou však již součástí volební propagandy. A tak koaliční politici vymysleli, že Oslavy připojení Smíchova k velké Praze naplánují s třičtvrtěročním zpožděním těsně před volby. V září si tak občané užili “zdarma” dva koncerty za zhruba milion korun. Na tuto radniční parádu přispěl i developer Sekyra a za 200.000 tu zpropagoval své projekty. Aspoň víme, kdo je tu důležitý. Renáta Zajíčková promluvila z podia k voličům, Lukáš Herold jim zahrál na hoboj a společně (neplést se SPOLEČNĚ!) si pak popovídali ve VIP zóně, s catteringem za 100.000 Kč, mňam! Nedá nám v této souvislosti připomenout děti z FZŠ v Remízku, které obědvají obložené pečivo. Inu, naše pedagožka a matka má asi priority jinde…

Nechci školku zadarmo!

Všichni členové koalice se neustále chlubí tím, jak jednají s developery a vyjednávají pro nás skvělé podmínky. A realita? V roce 2020 radnice slavila, že nově postavenou školku ve Waltrovce dal developer Penta městské části na 15 let do bezplatného užívání – s tím, že Praha 5 si bude moci školku následně odkoupit za cenu nanejvýš 40 milionů korun. K tomuto úspěchu se ráda přihlásila i starostka Zajíčková. Jenže v dubnu 2021 koalice v tichosti odhlasovala, že školku koupí okamžitě a zbaví tak developera nepříjemného břemene se o budovu 15 let starat, řešit poruchy a údržbu. Současná kupní cena (34,5 mil. Kč) je sice nižší, než dohodnuté maximum (40 mil. Kč), ale z hlediska časové hodnoty peněz pro Pentu stále velmi, velmi výhodná (i při roční návratnosti investic 3 %, kterou Penta pohodlně překonává, bude z dnešních 34,5 mil. Kč mít Penta za 15 let přes 55 mil. Kč). Nelogický a nehospodárný postup Prahy 5 při koupi školky shrnují ve svém článku Piráti z Prahy 5.

Košíře bez školy aneb drahý střet zájmů starostky Zajíčkové

Jak již bylo uvedeno v roce 2012 uzavřel Petr Lachnit s Renátou Zajíčkovou nevýhodnou smlouvu na pronájem budovy ZŠ Plzeňská. Kromě nízkého nájmu a neuvěřitelně nevýhodných podmínek pro MČ, ve smlouvě chybí jedna zásadní věc. A tou jsou investice soukromého gymnázia. To ve výběrovém ,řízení nabídlo, že do budovy školy nainvestuje zhruba 11 milionů. Proč se tato podmínka do smlouvy nakonec nedostala, není nikdo schopen vysvětlit. Všechny investice do oprav, které gymnázium provede jsou automaticky odečteny z už tak nízkého nájmu. Renáta Zajíčková a její gymnázium mají doslova nájemní smlouvu snů a za žádných okolností ji nehodlá rozvazovat. Ovšem jako starostka a radní pro školství by o ukončení/rozvázání smlouvy měla usilovat Ač to paní starostka nerada slyší, jedná se o střet zájmu jako z učebnice.

Rodiče protestují za volná místa pro prvňáčky. Paní starostka s mluvčím Brunclíkem dávají rozhovor. (archiv ZaPět)

Aby budova bývalé ZŠ Plzeňská nebyla potřeba, musela paní starostka vymyslet jak jinak navýšit školní kapacity v Košířích. Jako první přišla se zastavěním zahrady u ZŠ Podbělohorská. Zdejší rodiče však byli “nečekaně” proti a nechápali, proč by by měli jejich děti přijít o zeleň, když o pár set metrů dál stojí městská budova, kterou by mohli žáci klidně využívat. Jen mimochodem jsme zjistili, že volumetrická studie pro zdejší zahradu stála radnici 478.000 Kč, jak dokládají dostupné dokumenty zde a zde. Dalším nápadem byla stavba nové školy hned vedle ZŠ Nepomucká. Umístění další instituce do jednosměrné ulice nedávalo smysl už vůbec nikomu. Snad kromě starostky, resp. podnikatelky ve vzdělávání Zajíčkové. Třetím řešením, a zdá se že definitivním, má být výstavba nové školy na Výši. Ovšem ta bude stát až za několik let. Takže se nabízí dotaz: Kam do té doby budou chodit děti, které se do místních škol již nevejdou?

Řešení vypadá jednoduše – gymnázium paní starostky uvolní pár tříd a děti budou zatím chodit sem. Starostka dokonce na kameru slíbila, že gymnázium v případě potřeby kapacity poskytne. Proč se tak doposud nestalo? Žádné kapacity podle paní Zajíčkové nejsou potřeba. A jak je možné, že nejsou potřeba volné kapacity gymnázia, když se děti nevejdou do okolních škol? Jednoduše proto, že město zařídí kapacity dočasné!

Když paní starostce nejvíce teklo do bot – tedy před volbami do poslanecké sněmovny – převzal úkol zajištění dočasných kapacit pro školství v Košířích radní Homola (STAN). A najednou se objevila skvělá možnost od společnosti YIT, která nabídla skladové prostory areálu Tellus k přestavbě na školní a školkové třídy. Jak asi tušíte, mělo to háček – fixní konec nájmu v roce 2025 a nehorázný nájem 500 000 Kč měsíčně za 6 tříd. Srovnat můžeme třeba s pronájmem celé budovy ZŠ Plzeňská současné starostce za zhruba 72 000 Kč/měsíc. Za celou dohodou stál od počátku Tomáš Homola a radnice měsíce mlžila a tvrdila, že vyjednává a nemůže sdělovat informace veřejnosti. Rodiče měli od počátku pochybnosti nad dostatečnou kapacitou a především bezpečností dětí. V okolí skladu totiž měla probíhat výstavba další etapy developerského projektu a děti by tak musely procházet staveništěm. Radnice na výtky rodičů nedala a aby zlegalizovala tento již dávno vybraný záměr a vyhlásila výběrové řízení na pronajímatele školních prostor. Odtud celkem nepřekvapivě vzešel jako vítěz dopředu domluvený pronájem v areálu Tellus. To už se kauza stala slavnou na celopražské úrovni. Psaly o ní noviny, rodiče pořádali demonstrace před zastupitelstvem a Česká televize o věci natočila reportáž, kde starostka Zajíčková legendárně pronášík, že střet zájmů není špatná věc.

Ale i z Tellusu na poslední chvíli sešlo (především kvůli bezpečnosti na kterou od počátku rodiče upozorňovali) a tak těsně před zápisy nikdo nevěděl, kam děti v Košířích budou chodit do školy. Opět by se nabízely volné prostory v bývalé ZŠ Plzeňská a opět Renáta Zajíčková potřebovala dokázat, že tyto prostory nejsou potřeba. Další geniální myšlenka na sebe nenechala dlouho čekat! Praha 5 se rozhodla zrušit projekt domu pro seniory Poštovka, který byl těsně před začátkem stavby. Rada urychleně v dubnu rozhodla, že na místo bytů pro důchodce na Poštovce narychlo vybuduje  4 třídy ZŠ. A tak rodiče v Košířích hlásili děti do školy a zároveň vůbec nevěděli, kam budou chodit, zda se přestavba stihne, jaké tam budou podmínky, kde se budou děti stravovat, kdo je bude učit. Velká nevýhoda nového projektu na Poštovce je, že leží mimo spádovou oblast Košíř, v blízkosti frekventované Plzeňské ulice s velmi nebezpečným přechodem pro chodce. Zde paní Zajíčková zcela popřela svá slova o tom, že chce budovat moderní a bezpečné školy a že „její“ ex-ZŠ Plzeňská je pro základku nevhodná z důvodu blízkosti cesty.

Vraťme se však zpátky k nové, již trvalé školy Na Výši. Ta má stát podle předpokladů v roce 2026. Radní Homola, který má na radnici na starosti investice, rozhodl, že se škola bude stavět metodou designed and build, kdy stavební firma nejen školu staví, ale zároveň i projektuje (architekt/projektant je její subdodavatel). Tato metoda je sice vhodná pro stavby, kde lze snadno definovat standard (např. technická infrastruktura – silnice, kanalizace, vodovod, skladovací a jednoduché halové objekty), ale pro budovu školy už méně. Veřejnou zakázku na výstavbu školy v Košířích získala prý polepšená stavební firma SYNER s.r.o. V Praze známá možná trošku méně, ale v Liberci ji díky napojení na ODS a nespočet skandálů zná snad každý.

Architekt Škarda odhadl cenu výstavby prvního stupně na 192.000.000 Kč, tedy za cca 10 000Kč/m3. V červnu 2022 už Syner stavbu a projekt vysoutěžil za 20.900 Kč/m3, celkem za 441 mil. Kč. Jde tedy o dvojnásobek oproti odhadu ceny architektonického studia. Jedná se však o plán na pouze jednostupňovou školu. Druhý stupeň chce radnice nepochopitelně stavět až později za provozu.

Podtrženo sečteno Renáta Zajíčková nehledá ani tak optimální řešení navýšení školních kapacit, jako především hájí zájmy své rodiny (její syn funguje ve škole jako její zástupce) a podnikání a všechno ostatní je až na dalších místech. Konec konců poslední měsíce ukázaly, že celé školství na Praze 5 je pro Renátu Zajíčkovou ta poslední starost.

Škola bez jídla, školka s jídlem z odpadkových pytlů

Trable ve školství městské části ale nekončí v Košířích. Mateřské školy tu mají své vlastní neuvěřitelné trable. Stovky žáků 4. až 9. tříd fakultní základní školy na pražském Barrandově se musí až do konce listopadu 2022 obejít bez teplých obědů. V MŠ Kroupova zase již desetl let servírují dětem teplé jídlo z odpadkových pytlů, aby kuchařky nemusely mít nádobí. Učitelky, které na problém upozornily, byly ostrakizovány a starostka prý ředitelku trestat nebude, neb je s ní údajně dobrá kamarádka. Podle reportáže z MŠ Kroupova i zde Renáta Zajíčková přistupuje k rodičům arogantně a problém přes více pochybění ve školce řeší tak, že nijak. Vzhledem k tomu, že funkci radní pro školství zastává již od počátku volebního období v roce 2018, tak jako schopná manažerka rozhodně nepůsobí.

Radnice otevřená jen v reklamě

Palčivý problém radnice Prahy 5 pro občany už roky představuje její uzavřenost. Zastupitelstva měla příspěvky občanů obvykle v pracovní době a nezveřejňovaly použitelné programy ani dokumenty k nim. Videozáznam se zveřejňoval jen na Youtube vcelku a se značným zpožděním. Výbory a komise nezveřejňovaly programy, ani nevedly reálné zápisy a pokud byl záznam sepsán, býval zveřejňován s velkou prodlevou. Přitom všechno zmíněné je na magistrátu již běžnou praxí. Snaha ZaPět cokoliv prosadit a být zaznamenáni, například k mamutímu projektu Smíchov City, tak prakticky troskotala na těchto základních nefunkčnostech, kterých politici šikovně zneužívají.

V únoru 2019 prot adresoval spolek Přátele Malvazinek otevřený dopis tehdejšímu starostovi Mazurovi (Piráti) a předsedovi Výboru pro otevřenou radnici Adamu Rutovi (Piráti) i všem zastupitelům s tímto návrhem: Výbory musí zveřejnit program i podklady pro jednání; mají vždy veřejné; musí se věcně vypořádat se všemi připomínkami a odůvodňovat usnesení, závěry a doporučení; mají povinnost vyhotovovat záznamy o hlasování členů výborů a vyhotovovat zápis; musí bez prodlení zveřejnit veškeré uvedené dokumenty a záznamy. Tento návrh se nedočkal implementace. Proto Jolana Dočekalová (tehdy ZaPět, dnes Praha 5 Sobě) a Jan Kremer (ZaPět) přednesli na zastupitelstvu o téměř rok později návrh Přátelů Malvazinek znova a připojili žádost, aby byly výstupy občanů na zastupitelstvu posunuty na čtvrtou hodinu odpolední a prodlouženy na hodiny a aby byl čas pro jednotlivé občany prodloužen ze tří na pět minut. Zároveň bylo požadováno, aby byla možnost občanských interpelací propagována široce ve všech médiích radnice.

Jak to dopadlo si může každý ověřit sám. Některé výbory dosud nezveřejňují reálné zápisy, jiné dokonce nezveřejňují ani program. Blok občanů na zastupitelstvu byl sice posunut na 16.00, ale pěti minut se zastupitelé zalekli. Program zastupitelstva je strohý, přílohy nemá. O propagaci zákonem daných možností komunikovat nemůže být ani řeč. Starostka navenek propagující otevřenou radnici si proto vystoupení občanů tiše protrpí a odpovídá písemně v soukromí. Strategie radnice je tu jasná – minimalizovat zákonem dané komunikační kanály, kde občanské názory mohou být veřejné a mít vliv. Zároveň vytvářet dojem, že ke komunikaci dochází na “setkáních se starostkou”, která stojí mimo volené orgány a jsou přesně cenzurované věrnými úředníky (viz výše).

Lži o motolském koupališti

Příprava rekonstrukce motolského koupaliště probíhá od roku 2020. Bohužel Praha 5 své obyvatele vůbec neinformovala, natož aby zjišťovala, jak by si rekonstrukci představovali místní. A když to všechno prasklo? Starostka Zajíčková lže (že se záměr projednává s místními), lže (že bude zachován přírodní charakter) a zase  lže (že půjde o biotop). Další výmysly se objevily v radničním časopisu Pětka; těchto dalších celkem 5 lží radnice rozcupoval ve svém příspěvku místní Sousedský spolek Homolka – Motol.

Za nevhodné stavby Praha 5 vůbec nemůže…

Paní starostka i další politici Prahy 5 mají na nevhodné stavby většinou univerzální reakci: Je to v územním plánu. Nebo: To se stalo ještě za Jančíka. Jenže většina naddimenzovaných (a proto kontroverzních) záměrů se na Praze 5 povoluje v tzv. stabilizovaném území. Pro takové plochy územní plán nestanoví míru využití (počet podlaží), ale jen obecně stanoví, že v takovém území lze povolit „dotvoření a rehabilitace stávající urbanistické struktury bez možnosti další rozsáhlé stavební činnosti.“ Městská část má možnost se k záměrům v rámci povolovacího řízení vyjádřit a jasně říci NE, primárně ve Výboru územního rozvoje – složeného právě z “osvědčených” politiků jako Lukáš Herold (ODS), Tomáš Homola (STAN), Zuzana Hamanová (STAN) a další. Odbor územního rozvoje jednotlivé projekty posuzuje a verdikt vynáší pak Stavební úřad. Bohužel Praha 5 své zákonné možnosti vůbec nevyužívá a Pravidla pro posuzování investorských záměrů z roku 2018, kterými se politici tolik ohání, existují jen na papíře. Obecné pojmy v územním plánu se na naší radnici vykládají tak, aby to vyhovovalo developerům.

Občanům, kteří se obávali předimenzované výstavby ve vilové čtvrti Malvazinky v kontextu demolice historické vily Na Loužku 8, odpověděla starostka Zajíčková:  „Věřte mi, že Vaše obavy pramenící z pocitu, že investor v dané lokalitě sleduje krátkodobý zájem realizovat finanční zisk, chápu. Chápu i důvody, které Vás a řadu dalších občanů nutí s tímto záměrem aktivně nesouhlasit. Faktem však zůstává že plánovaná bytová výstavba podle posuzované dokumentace nevybočuje z charakteristických urbanistických rysů dotčené lokality. Může nám být líto, že majitel stávající vilu nezachová, můžeme být nespokojeni, že se nám architektura nového záměru nelíbí, musíme však respektovat právo vlastníka pozemku nakládat se svým majetkem.“

Protože politici se často ohánějí argumentem, že stavby schvaluje státní Stavební úřad. Pak se ovšem nabízí otázka, proč ten náš vedla dlouhá léta Jančíkova úřednice Čechová, kterou radnice dokonce propustila a pak zase přijala?!

Zastavění zahrad na Nikolajce

O kauze u ulice Nad Mrázovkou jsme psali dlouhý rozbor, který vedl k propagaci této kauzy mezi politiky magistrátu i v médiích. Ve zkratce došlo k tomu, že veřejnosti skrytý majitel zakoupil sérii pozemků v parku u historické usedlosti Nikolajka a pomocí změny územního plánu se parcely snaží změnit ze zeleně na obytné. Pikantní je, že za firmami vlastnící pozemky se skrývá pan Michal Čamek, majitel úklidové a správcovské firmy Centra, která má s radnicí Prahy 5 uzavřeny nadstandardní smlouvy a v naší městské části také sídlí. Centra také, jak se zdá, dlouhé roky aplikuje zákulisní tlak na politiky Prahy 5. Snaha vypovědět smlouvy Centře dokonce vedla roku 2014 k pádu radniční koalice. Změna územního plánu, ač nebyla nikdy schválena Výborem územního rozvoje, byla podivně rychle přijata a během prázdnin 2017 radou Prahy 5 pod vedením tehdejšího starosty Pavla Richtera (TOP09). Změna tak putovala dále na magistrát. I když se proti zástavbě postavili občané s peticí s více jak 2000 podpisy, vystupuje i současné vedení Prahy 5 rezolutně pro zástavbu a to jak radní Tomáš Homola (STAN), tak radní Zdeněk Doležal (ODS, resp. SPOLEČNĚ). Když magistrátní radní Hlaváček uspořádal v září na místě místní šetření, zástupci Prahy 5 se ani neobtěžovali dorazit. Developer je halt kamarád.

Plácek aneb čekání na Godota

Prokopský plácek se od sedm let snažil zastavět developer JRD. Roku 2017 se díky výjimečné konstelaci na radnici za mohutné podpory Josefa Cuhry (KDU-SZ) podařilo místním dotlačit Prahu 5 ke směně. Ve stejné době začaly také jednání o revitalizaci místa. Představitelé ANO, zodpovědní za veřejná prostranství, však zapůsobili a vše se neskutečně vleklo. Ač místní obyvatelé upozorňovali na možnou kolizi se správcem potoka, městská část váhala. Stalo se tak, že břeh toku byl zregulovaný proti projektu revitalizace. Na jaře 2021 byl plácek přeci jen oplocen. Ale nic se nedělo. Oblíbené místo zůstalo celé léto uzavřené a bez pohybu. S pracemi se začalo až v září a pokračovaly pak i v mrazech. I když místní spolek Prokopovo upozorňoval, že herní prvky nemají používat pitnou vodu a silné osvětlení se nehodí do ochranného pásma rezervace, obojí se v realizaci nachází (světla naštěstí vypínají). Bez účasti místních byl nakonec plácek na jaře 2022 otevřen. Jenže kvapná práce se brzy projevila. Jedna z maminek se propadla do špatně provedené kanalizace a plácek byl opět omotán páskou. Přesto se místo objevilo v překrásném zeleném volebním klipu ODS a TOP09 s názvem Pětku rozvíjíme společně s vámi! Juch!

Prokopský plácek zavřený, otevřený, zavřený a zase otevřený.

V Prokopáku by chtěl žít každý

Pokud sledujete ekologické kauzy Prahy 5, jistě vám neunikla kauza staveb v Prokopské a dalejském údolí, takže v přírodním parku a na hranici rezervace. Vyprávět by mohli obyvatelé Hlubočep. Příběh zkorumpované městské architektky, pseudozeleného developera JRD, přítulných úředníků a svolných politiků se táhne již mnoho let. Smutnými hrdiny jsou především Tomáš Homola (STAN) a architektka Zuzana Hamanová (STAN). Více se dozvíte hned v několika reportážích Reportérů ČT a Nedej se! zde a zde.

Cyklista = Nepřítel

Dopravní odborník koalice ANO-ODS-TOP09-STAN na dopravu a předseda Dopravního výboru, pan Jan Panenka, veřejně prohlašuje, že kola rád nemá. Kdo by taky holdoval tomuto ekologickému a sociálně přívětivému dopravnímu prostředku, že? Proto není divu, že Praha 5 dosud nemá plnohodnotné cyklospojení východ-západ, ani sever-jih. V projektu nového smíchovského terminálu, který mí nahradit staré Smíchovské nádraží, se píše, že cyklospojení – oproti velkým slibům projektantů – nalezeno nebylo. Praha 5 mlčí. Při velké rekonstrukci ulice Nádražní na popud Dopravního podniku pak vzniklo samostatné kolejiště s asi nejnebezpečnějším křižováním aut a tramvají, kde řidiči pravidelně končí v kolejišti. Ale na cyklisty opět místo nezbylo a jsou vedeni naprosto nouzovou trasou přes přeplněnou Strakonickou. To ovšem starostce Zajíčkové nebránilo, aby nezvykle nasedla do tramvaje a rekonstrukcí ulice se pochválila ve videjku.Všimněte si, že na stejném záznamu vystupuje také Jan Panenka – na Dvorecký most projektovaný pro MHD, IZS, pěší a cyklisty by velmi rád poslal také auta.

Na výborech, zastupitelstvech, na prezentacích v CAMP i v řízení EIA zástupci ZaPět i dalších spolků Prahy 5 opakovaně upozorňovali na akutní problém cyklistiky ve stávající městské části i v budoucích projketech. Radnice mlčela. Když ale dojde na mediální kampaň, pak starostka ráda sedne spolu s Panenkou na kolo a hrají si na městské cyklisty. Mediálním kolem ale planetu nezachráníš.

Kvalitní urbanistické studie radnice má, jenže…

Při pohledu na zoufalou situaci pěších a cyklistů na Praze 5 se naskýtá otázka, proč radnice (aspoň částečně) nerealizuje existující studie, které by zlepšily život občanů a podpořily sociálně a ekologicky přívětivou dopravu? Přitom si zadání těchto materiálů radnice sama zadala a zaplatila. Na webu Prahy 5 ještě stále najdeme kvalitní studii Motolské údolí od atelieru A69 Architekti a výzkumné organizace z oboru urbanismu Anthropictures. Jedná se o práci nejen odbornou, ale částečně založenou na participaci s veřejností, což je na Praze 5 velmi nedostatkové zboží. Z rušné Plzeňské by se například mohla stát městská třída se stromy, jak hlásá jeden z novinových titulků. Proč materiál za téměř jeden milion a sedm set tisíc korun zabírá jen místo na serveru? Tušíme, že neodpovídá ideologii radniční koalice a hlavně by její realizace vyžadovala práci. Lépe se připravují obecné dokumenty, pouze “kuchařky a návody” jako je Strategie 2030+, které jsou hlavně fotogenické a bez námahy.