Vyberte stránku

Úplný text zveřejněný v pražské příloze MF Dnes, Pondělí 30. května 2016:

Neuběhl ani týden od chvíle, kdy se na radnici Prahy 5 vystřídala polovina členů rady a změnilo se i vedení jednoho z nejdůležitějších odborů. Z pozice vedoucí stavebního úřadu Prahy 5 radní odvolali Ivanu Jakoubkovou. Místo ní pověřili řízením úřadu Evu Čechovou – pro občany Prahy 5 známou tvář.

Čechová totiž působí na tamním stavebním úřadu 21 let a byla jeho dlouholetou vedoucí až do roku 2012, mimo jiné i po celou dobu vlády starosty Milana Jančíka, kterého několikrát vyšetřovala policie. Na její údajné spojení s kontroverzním starostou upozorňuje opozice a některá občanská sdružení. „Zažila jsem tady už šest starostů. Napadání, že jsem Jančíkova, je nesmysl,“ brání se Čechová.

Developerům naproti?

Kritici jí vyčítají vstřícnost k developerům na úkor obyvatel městské části. „Je nechvalně známá dlouhým seznamem problematických rozhodnutí ve prospěch naddimenzovaných staveb, často za hranou zákona,“ uvedl Martin Lepšík za sedmnáct občanských spolků z Prahy 5 sdružených v platformě ZaPět.

Lepšík za jeden z těchto případů považuje třeba umístění stavby hospodářské budovy v parku Šalamounka, která musela být kvůli porušením zákona později odstraněna. „I v dřívějších případech se Čechová stavěla spíše na stranu stavebníků, v kauze Šalamounka už ale nerespektovala ani jednoznačné požadavky stavebního zákona,“ dodává František Gemperle ze Spolku za krajinu kolem nás.

Čechová stála také za umístěním a povolením dvou Viladomů Na Farkáně, proti jejichž právě probíhající výstavbě protestují zejména obyvatelé přilehlých domů. Těm se nelíbí, že nové domy mají malý odstup od stávající zástavby, jsou přehnaně velké a kvůli jejich vzniku bude zastavěna část tamní zeleně. V územním řízení se řeší stavba dalších tří těchto domů. Podle Čechové ale stavební úřad naopak zarazil předcházející projekt, podle kterého mělo být na místě postaveno hned pětadvacet domů.

Čechová povolila i plánovanou výstavbu čtrnácti bytových domů projektu Svět Na Pláni na území parku s bývalou mateřskou školou a hřištěm ve čtvrti Malvazinky. Po dlouholetém odporu tamních obyvatel městská část smlouvu s firmou Geosan Sigma vypověděla. „Stavební úřad domy povolil na základě oficiální žádosti, jako je každá jiná. To, že přišla jiná politická skvadra a rozvázala smlouvu s Geosanem, který je dnes žaluje o náhradu škody, je věc druhá,“ říká Čechová.

Politická hra, nic víc

Čechová popírá, že by za svého působení na úřadě jednala jakkoliv protizákonně. „Vždy jsme postupovali v souladu se zákonem a všechny tyto kauzy prošly odvolacím řízením na stavebním úřadu magistrátu. Jinak to ani nelze,“ říká. Uznává, že v případě budovy v parku Šalamounka sice magistrát územní rozhodnutí zrušil, šlo ale podle ní spíše o procesní závady. O kritice, která se po jejím pověření zvedla, si myslí své. „Celé je to politická záležitost, vůbec se nejedná o stavební úřad jako takový,“ dodává.

Překotnou výměnu ve vedení stavebního úřadu totiž kritizuje zejména nově vzniklá opozice. „Paní Jakoubková byla odvolána za velmi zvláštních okolností,“ říká zastupitel Prahy 5 Lukáš Budín (Zelení). V důvodové zprávě, která není veřejná, podle něj stálo, že je odvolána, protože jednomu z účastníků řízení špatně doručila rozhodnutí úřadu. „Prostudoval jsem si to a podle mě o její pochybení nešlo. Myslím si, že to byla jen snaha něco si na ní takzvaně najít,“ dodává Budín. Hrozí podle něj, že by Jakoubková mohla uspět s odvoláním proti rozhodnutí radních a Praha 5 by jí pak musela uhradit ušlou mzdu.

Podle pověřeného tajemníka úřadu Prahy 5 Jakuba Lapáčka bylo ale důvodů k sesazení Jakoubkové více a byly dostatečně závažné, aby odvolání navrhl radě městské části. Myslí si nicméně, že není vhodné tyto důvody sdělovat médiím.

Opoziční zastupitelé i občanská sdružení tvrdí, že se vedení stavebního úřadu proměnilo nápadně rychle poté, kdy přišli noví radní. „Občany to pouze utvrzuje v podezření, že není důležitá odbornost zaměstnanců státní správy, nýbrž jejich loajalita k novému politickému vedení,” dodává Lepšík. To ale Lapáček odmítá. „Čechová byla vybrána právě díky míře její odbornosti, která ji pro výkon této funkce kvalifikuje. Pověřena vedením odboru byla navíc pouze na dobu nezbytně nutnou, než bude vybrán nový vedoucí,“ říká.

Výběrové řízení na nástupce Jakoubkové již tajemník vypsal, po pár dnech je ale opět zrušil. „Využil jsem svého práva na zrušení výběrového řízení v jakémkoliv jeho okamžiku,“ vysvětlil Lapáček. Důvody svého kroku však uvést nechtěl. Stejně tak se zdráhal říci, kdy tendr vypíše znovu.

Opozice Prahy 5 tvrdí, že se na tamní stavební úřad vrátila úřednice vstřícná k developerům. „Zažila jsem tady už šest starostů. Napadání, že jsem Jančíkova, je nesmysl.“

Žádné spiknutí, shoda náhod

Zelení kritizují také obnovení územních řízení dvou kritizovaných projektů, které jsou opět ve hře poté, co Čechová převzala vedení úřadu. Jedná se o výstavbu bytových domů v parku Klamovka a bytových domů Trilobit v Prokopském údolí.

Radnice Prahy 5 ale odmítá, že by mezi pověřením Čechové a obnovením řízení byla nějaká souvislost. „Stavební úřad je vázán zákonnými lhůtami, které odvolávání či pověřování vedoucích odboru nemůže a nesmí jakkoliv ovlivňovat,“ říká Helena Šmídová, tisková mluvčí Prahy 5. Připomíná, že například proti územnímu rozhodnutí výstavby v Klamovce podala městská část odvolání, které až doteď řešil magistrát.

„Zcela zřetelně se jedná o časovou shodu a jakákoliv jiná tvrzení jsou nesmyslná,“ dodává mluvčí.